הכשרת המטבח לפסח
הכשרת המטבח לפסח
לתשומת לב כל הוראות שנתנו בקובץ זה
הן בתנאי שניתן לבצען
לפי הוראות יצרן. יש לבדוק זאת לפני ההכשרה.
יש לנתק את המכשירים מהחשמל או מהגז לפני הניקוי.
כיורים
.1 ניקיון יסודי- במקום יציאת המים מהכיור שופכים
חומר ניקוי חריף עם מים חמים.
.2 שופכים על משטח הכיור ודופנותיו מים חמים, מיד
עם רתיחתם.
.3 כיור מחרסינה- מניחים בו כיסוי.
.4 כיור נירוסטה- מן הדין די בעירוי מים רותחים מכלי ראשון על משטח הכיור
ודפנותיו. נוהגים גם להניח בתוכו כיסוי.
.5 מסננת של הכיורים- ליבון קל ע”י העברה בלהבות הגז.
כיריים של גז
.1 ניקיון יסודי- שופכים על משטח הכיריים מים חמים,
מיד עם רתיחתם. מניחים על המשטח נייר כסף, או כל
כיסוי אחר. .2 החצובות- מניחים פח עליהם. כשאין מניחים פח עליהם, הכשרתם נעשית על ידי ליבון קל, מכניסים
אותן לתוך להבות הגז עד שהחום יגיע לעוצמה שנייר
או קש מסוגל להישרף במגע בו.
.3 המבערים- יש להדליק את הלהבות למשך חמש דקות.
כיריים חשמליות
.1 ניקיון יסודי.
.2 משטח האמייל – שופכים עליו מים חמים מיד עם
רתיחתם.
.3 מפעילים את הכיריים בדרגת חום מקסימאלית, למשך כ-
20 דקות.
.4 מקום הנחת הסירים – מכסים בנייר כסף
כרים קרמיות.
1 ניקיון יסודי. של משטח הכיריים (להשתמש
בחומרי ניקוי לפי הוראות יצרן.)
.2 אחר הניקיון להשבית את הכיריים למשך 24 שעות.
.3 לאחר 24 שעות למלא כלי כשר לפסח במים עד שפתו העליונה ולכסותו.
להניח על המבער. (חשוב!!! על כל מבער יש להניח כלי כנ”ל.) .4 לאחר הנחת הסיר/ים, להפעיל הכיריים בחום מקסימאלי שיביאו את המים
שבסירים למצב רתיחה.
.5 המים שגולשים מהסירים משמשים להכשרת המשטח.
.6 לאחר שהמים גלשו, מכבים את הכיריים ונותנים להם להצטנן.
.7 לנגב היטב את המשטח.
.8 להניח נייר אלומיניום על המשטח.
מיחם חשמלי
.1 ניקיון יסודי. יש להסיר את האבן המצטברת בו.
.2 הדפנות החיצוניות – שופכים עליהם מים חמים,
מיד עם רתיחתם.
.3 ממלאים בו מים עד לשפתו ומרתיחים את המים.
.4 עם רתיחת המים, פותחים את ברז המיחם.
מיקסר
.1 ניקיון יסודי. יש לפרק כל חלק הניתן לפירוק. רצוי
לכסות את המיקסר.
.2 החלקים המיועדים להכנת עוגות אין להכשיר.
.3 המיכל של הבלנדר, הסכינים, המסחטה – הגעלה.
.4 המטחנה – ליבון קל, ע”י העברת בלהבות הגז עד שהחום
יגיע לעוצמה שנייר או קש מסוגל להישרף במגע בו.
* רצוי לא להכשיר מיקסר לפסח, אלא אם אין ברירה.
בר מים
אם עירו ממנו מים רותחים ישירות על מאכל חמץ מן הראוי להגעילו ולהחליף את כלי הפלסטיק, ויש המחמירים
להגעילו גם אם עירו ממנו מים רותחים ישירות על כלי חמץ.
מדיח כלים
ניקיון יסודי. במיוחד במקום ניקוז המים וב”אמבטיה.”
מפעילים את המדיח עם חמרי ניקוי.
רשתות מפלסטיק – הגעלה
- הערה: רשתות שיש בהן חריצים אינן ניתנות להכשרה.
מיקרוגל
.1 ניקיון יסודי
.2 הצלחת המסתובבת – הגעלה
.3 מרתיחים כוס מים עם חומר ניקוי בכלי כשר לפסח
עד שהאדים ממלאים את חלל המיקרוגל. לאחר
שהדפנות מתקררות מייבשים אותן.
.4 את המאכלים מחממים בכלי סגור נוסף. (כשר לפסח)
*יש מקפידים שאינם סומכים על הכשרה של מיקרוגל לפסח.
מנגל חשמלי
.1 ניקיון יסודי
.2 הפעלת המנגל למשך כ- 30 דקות
.3 הרשת – ליבון חמור, ניתן לעשות זאת בגז הביתי עד להתזת ניצוצות ממנה.
מקרר /מקפיא
.1 ניקיון יסודי.
.2 מכסים את המדפים והמגירות בנייר כסף, או כל כיסוי אחר.
פלטה לשבת
.1 ניקיון יסודי.
.2 מפעילים את הפלטה למשך כ- 30 דקות.
.3 מכסים את הפלטה בנייר כסף, או בכל כיסוי אחר.
שיש -משטח עבודה
1 ניקיון יסודי.
.2 שופכים על השיש מים חמים, מיד עם רתיחתם.
.3 מכסים את השיש בנייר כסף, או כל כיסוי אחר.
משטח עבודה מכל חומר אחר (אבן קיסר וכד)’
אם יש חשש לגביו שאינו עמיד בפני שפיכת מים חמים עליו הכשרתו כדלקמן:
.1 ניקיון יסודי.
.2 מכסים המשטח בכיסוי עבה.
תנור אפיה
.1 ניקיון יסודי
.2 לאחר הניקיון אין להשתמש בו במשך 24 שעות.
.3 הפעלת התנור לחום מקסימאלי למשך 30 דקות.
.4 שיפודים ליבון חמור, ניתן לעשות זאת בגז הביתי עד להתזת ניצוצות מהם.
.5 תבניות לא ניתן להכשיר.
*יש מקפידים שאינם סומכים על הכשרת תנור לפסח.
הכשרת כלי זכוכית, דורלקס, פיירקס, קורל
לשיטת הספרדים – די בניקיון יסודי של הכלים.
לשיטת האשכנזים – לא ניתן להכשיר כלים שבמשך השנה השתמשו בהם במאכלים
חמים. ניתן להכשיר רק כלים שבמשך השנה השתמשו בהם במאכלים קרים בלבד,
הכשרתם נעשית כך:
.1 ניקיון יסודי.
.2 השריית הכלים, בתוך קערה עם מים צוננים למשך 3 יממות.
.3 כל יממה 24( שעות) מחליפים את המים שבקערה.
.4 בשבת אסור להחליף המים.
הכשרת כלי שיש שחור
כלים המצופים שיש שחור ניתנים להכשרה ע”י הגעלה.
מכונות ביתיות להכנת קפה
יש סוגים שונים של מכונות. המעוניין להכשירן לפסח
יפנה לרבנות לקבלת הוראות מפורטות להכשרה.